פורום סוכרת של מתוקים המקום לשיתוף ידע ונסיון בפורום הסוכרת של מתוקים. שאלות על סוכרת, דעות, חוויות או תלונות. כל מה שיש לך ללמוד או ללמד על סוכרת |
|
|
מחבר |
הודעה |
עידית

הצטרף בתאריך: 18/05/2005 ב- 16:57:03 הודעות: 1606
|
נשלח: 29/08/2009 ב- 13:53:28 כותרת הודעה: למה הכוונה באינדקס גליקמי / עומס גליקמי ? |
|
|
שמעתי את המושגים אינדקס גליקמי ועומס גליקמי. למה בדיוק הם משמשים ?
המונחים אינדקס גליקמי ועומס גליקמי משמשים בסוכרת סוג 1 וסוכרת סוג 2. הם משמשים להערכת השפעת המזון שבארוחה ספציפית על רמות הסוכר בדם.
בעבר הרחוק היה נהוג להגיד כי לסוכרתיים אסור לאכול סוכר. המחשבה היתה כי סוכר באוכל מגיע במהירות לדם בצורה של גלוקוז ומעלה את הסוכר בדם. אולם למעשה שנים רבות ידוע כי כל הפחממות במזון הופכות לסוכר. וכאשר אוכלים ארוחה אין לסוכר משמעות מיוחדת ביחס לכל פחממה אחרת שבמזון.
לדוגמה ידוע כיום כי לחם לבן (באגט) מעלה את הסוכר בדם יותר מהר מאשר סוכר רגיל. כלומר מי שנמנע מסוכר בגלל סוכרת אך אוכל לחם לבן משלה את עצמו כי הוא נוהג נכון.
מכיוון שידוע כי כל הפחממות הופכות לסוכר נבנה אינדקס הנקרא "אינדקס גליקמי" שאומר עד כמה מהר הופכת פחממה לסוכר בדם. האינדקס נותן למזון ערכים בטווח 0 עד 100. כאשר 0 מעיד על קצב איטי מאד ו- 100 מייצג את הגלוקוז הנקי. לחם לבן מקבל למשל את הציון 92 כלומר הוא מגיע לדם מהר מאד כמעט כמו גלוקוז נקי.
ערכים מקובלים:
55 ומטה - אינדקס גליקמי נמוך
55-70 - בינוני
70 ומעלה - אינדקס גבוה
כיצד יש להתחשב באינדקס הגליקמי?
לסוכרתיים סוג 2 שאינם מזריקים אינסולין עם הארוחות מומלץ לאכול מאכלים בעלי אינדקס גליקמי נמוך. סוכרתיים סוג 1 המזריקים אינסולין יכולים להתאים את מועד ההזרקה וסוג הבולוס לאינדקס הגליקמי. למשל כשאוכלים אוכל בעל אינדקס גליקמי גבוה להזריק לפני האוכל, כשאוכלים מזון עם אינדקס נמוך להזריק אחרי האוכל.
ומה זה עומס גליקמי?
בסופו של דבר לאינדקס הגליקמי משמעות מוגבלת. מה שמשפיע בעיקר על רמות הסוכר זוהי הכמות הכוללת של כמות הפחממות בארוחה ופחות האינדקס הגליקמי של כל מרכיב בארוחה. העומס הגליקמי זוהי נוסחה המשלבת את סה"כ כמות הפחממות עם האינדקס הגליקמי שלה. מכפלה של סה"כ הפחממות בארוחה באינדקס הגליקמי לחלק ב- 100. לסוכרתיים שאינם מזריקים אינסולין מומלץ לפזר את הפחממות על פני היום כדי לאכול ארוחות בעלות עומס גליקמי נמוך.
ערכים מקובלים:
10 ומטה - עומס גליקמי נמוך
10-20 - עומס בינוני
20 ומעלה - עומס גבוה
למאמר מקיף בנושא אינדקס גליקמי , ולטבלאות המפרטות מהו האינדקס הגליקמי של המזונות השונים, ראו כאן -
http://www.metukim.co.il/nut/gi.php _________________ עידית כהן - דיאטנית |
|
חזור למעלה |
|
 |
|
|
|
אתה לא יכול לשלוח הודעות בפורום זה אתה יכול להגיב להודעות בפורום זה אתה לא יכול לערוך את הודעותיך בפורום זה אתה לא יכול למחוק את הודעותיך בפורום זה אתה לא יכול להצביע למשאלים בפורום זה
|
|
|