אתר סוכרת
מוקדש לילדים הסוכרתיים ובני משפחותיהם.
גם אם אינך ילד, תמצא כאן מידע רב שיכול לעזור לך.
 מה חדש   טיפים   שאלות נפוצות
על סוכרת 
 ספרונים   סוכרת בוידאו    מדריך סוכרת   מוצרי סוכרת 
 קישורים   מילון   תזונה   דפי שניידר   מאמרים   פורום סוכרת   סוכרת אחרת 

מדריך סוכרת | תזונה
[
תוכן-העניינים | הפרק הקודם | הפרק הבא


 


הערה: פריטי המזון וערכיהם התזונתיים המפורטים בפרק, הובאו לשם מידע כללי בלבד. התייעץ עם הדיאטנית וקבל ממנה רשימות תחליפים המתאימים למטבח הישראלי. 

התזונה מהווה מרכיב חיוני בשליטה בסוכרת. התזונאית והרופא ירכיבו לך תוכנית תזונה אישית שתעזור לך לשמור על משקל תקין, רמות תקינות של סוכר (גלוקוז) ושומנים (כולסטרול וטריגליצרידים) בדם.

אם יש לך סכרת סוג 2, הקפדה על תוכנית התזונה שלך תעזור לך להגיע למשקלך הרצוי ולשמור עליו, לאזן את רמות הסוכר בדם ולהפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם.

אם יש לך סכרת סוג 1, הקפדה על כללי תזונה נכונה תעזור לך לאיזון הסוכר ובהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם. אם אתה משתמש בספירת פחמימות, תקבל מהתזונאית רשימת תחליפי מזון לשם התאמת מינון האינסולין לכמות הפחמימות הנאכלת.


התזונה לסוכרתי

תוכנית התזונה שלך תפורה לצרכיך, טעמך, רמת הפעילות וסגנון החיים שלך. ייתכן ואתה צריך ללמוד יותר על מזונות ויכול להיות שתצטרך לשנות חלק מהרגלי האכילה שלך. ככל שתבין יותר את
משטר התזונה שלך, תיהנה מיותר גמישות במאכליך.

התזונאית נותנת לך את נקודת ההתחלה לתזונה הנכונה עבורך ויכולה לעזור לך לשנות את המאכלים האהובים עליך כך שיתאימו לתוכנית התזונה שלך. צורכי התזונה שלך ייחודיים לך, לכן העזרה של התזונאית היא חשובה עבורך. כאשר תבין את צורכי התזונה שלך, תוכל לתכנן את התפריטים המועדפים עליך ולבצע החלטות
עצמאיות לגבי המזון שתאכל.


עקרונות תזונה לסוכרתיים

המזון מכיל שלושה מרכיבים עיקריים: פחמימות, חלבונים, ושומנים.  

פחמימות מצויות בלחם, תפוחי אדמה, אורז, קרקרים, עוגיות, סוכר, פירות, ירקות, ופסטה. לאחר העיכול, הפחמימות נהפכות לגלוקוז המשמש דלק לאספקת אנרגיה לתאים.

חלבונים מצויים בבשר, עוף, דגים, ביצים, גבינה, שעועית וקטניות. לאחר העיכול, משמשים החלבונים לבנייה ותיקון של הגוף. חלק מהחלבונים, יכולים לשמש גם כדלק להפקת אנרגיה.

שומנים מצויים בחמאה, מרגרינה, שמן בישול, שמנת, בשר, ואגוזים. לאחר העיכול, השומנים מאוחסנים כתאי שומן בגוף או שמנוצלים מאוחר יותר לאספקת אנרגיה.

תוכנית המזון שלך מכילה פחמימות, חלבונים ושומנים בהרכב המותאם לאיזון סוכרת ולאספקת אנרגיה וחומרי בניה בכמות מספקת לגופך.


קלוריות

קלוריה היא יחידת חום שמשתמשים בה על מנת לבטא את כמות האנרגיה המצויה במאכלים. הדיאטנית שלך תחליט על כמות הקלוריות שאתה צריך בכל יום, תוך כדי התחשבות בגובה שלך, משקל, גיל, רמת פעילות, צורכי גדילה, מטבוליזם וסגנון חיים. למשל, אדם צעיר ופעיל צריך יותר קלוריות מאדם מבוגר יותר ופחות פעיל או אחר בעל עודף משקל.

זכור, אם אתה אוכל יותר קלוריות מאשר גופך צריך, הקלוריות העודפות מאוחסנות בצורת שומן.


עודף משקל

אם אתה בעל עודף משקל, המטרה הראשונית שלך היא ירידה במשקל. אתה יכול לרדת במשקל על ידי אכילת פחות קלוריות מאשר גופך צריך ו\או הוספת פעילות גופנית. חצי ק"ג שומן, שווה ערך ל כ4000 קלוריות. על מנת להוריד חצי ק"ג בשבוע, אתה צריך להוריד את כמות הקלוריות שלך ב-600 קלוריות ביום ( 600ק' 7X   ימים = 4200ק' ,או כחצי ק"ג). אם זה נראה כדיאטה אינטנסיבית מדי כדי להוריד מעט משקל, זכור שחצי קילו בשבוע, משמעותו 26 ק"ג לשנה. אך כדי להגיע למשקל הרצוי ולשמור עליו, אתה חייב לההקפיד על הדיאטה שניתנה לך ולפתח הרגלי אכילה נכונים.

הייה מציאותי. ביצוע שינויים גדולים בחיים אורך זמן. ניתן להיעזר ברישום משקלך כל שבוע, כך שתראה אם אתה מתקדם או לא. אם "חטאת" באכילת יתר פעם או פעמיים, או עלית בחצי ק"ג, אל תראה בכך כשלון, אלא נסה להבין את הסיבות לכך כדי למנוע מקרים חוזרים בעתיד.


קווים מנחים לתזונה בריאה

יש מספר דברים פשוטים שאתה יכול לבצע בכל יום על מנת שיקלו עליך להתמיד
בדיאטה:  

תכנן את ארוחותיך ובשל מראש כך שיכילו אוכל בריא, לא את מה שזמין ביותר.

חשוב לפני שאתה מתנפל על המקרר בכל פעם שאתה מרגיש רעב.

השתמש בצלחת קטנה כך שלא תוכל לערום הרבה יותר ממה שאתה צריך באמת.

לעס לאט ובשלמות תוך כדי הנאה, במקום לדחוס פנימה כמה שאתה יכול וכמה שיותר מהר.

לא מומלץ לדלג על ארוחות במהלך היום, כיוון שהרעב מקשה על אכילה מבוקרת. הקפד על שלוש ארוחות מסודרות במשך היום

ביצוע הדברים הבאים הוא קצת יותר מסובך אך המאמץ כדאי:

אכול פחות שומן

אכול פחות בשר בקר. אכול במקום זה, יותר דגים ועוף. כאשר אתה אוכל בשר אדום, בחר את החלקים הרזים יותר.

העדף מאכלים צלויים או אפויים במקום מטוגנים. הורד את השומן מהבשר ואת העור מהעוף. המעט בהוספת שומן לבישול. הימנע מטיגון. השתמש ברטבים דלי שומן, או בכמות קטנה של רטבים רגילים.

קצץ במאכלים עתירי שומן כמו נקניקים, נקניקיות, חמאה, מרגרינה, אגוזים, רטבים לסלט, ושומן לבצק.

אכול פחות גלידות שמנת, גבינות שמנות, שמנת, קצפת ומוצרי חלב שמנים. העדף מוצרי חלב בעלי אחוז שומן נמוך: גבינות עד 5% שומן, יוגורטים וחלב עד 3% שומן. 

שומנים

סוגי השומנים במזון

 שומן חד בלתי רווי ( Monounsaturated fat ) הוא סוג שומן צמחי המסייע בהורדת רמת הכולסטרול בדם. הוא מצוי שמן זית ושמן בטנים, אבוקדו שקדים וזיתים.
 שומן רב בלתי רווי ( Polyunsaturated fat ) הוא סוג של שומן המסייע בהורדת רמת הכולסטרול בדם. הוא מצוי בשמנים של זרעי כותנה, סויה, חמניות וחריע.
 שומן רווי ( Saturated fat ) הוא סוג של שומן המעלה את רמת הכולסטרול בדם. הוא מצוי בשומן מן החי (שומן בשר, והשומן שבכל מוצרי החלב) , בשומני צמחים שעברו תהליך הקשייה, שמן קוקוס, שמן דקלים וחמאת קקאו. המעט ככל האפשר בצריכת שומן זה.
 

כולסטרול (Cholesterol) הוא חומר שומני הנמצא במאכלים מן החי ( בשר, עוף ביצים, חלב, גבינה, גלידה, חמאה). 

סוגי השומנים בגוף

הכולסטרול הינו מרכיב חיוני ברקמות הגוף השונות. לכולסטרול תפקיד בבניית קרומי התאים, הורמונים, כגון הורמוני המין ,סטרואידים  ויטמינים –ויטמין D, ומיצי המרה.
לכולסטרול שני מקורות אספקה :
יצירת הכולסטרול בתאי הכבד כ-70%.
מזון - 30%.
הואיל והכולסטרול ביסודו שומני, הרי כמו כל שמן אחר אינו מתמוסס במים (דם).
על מנת שהכולסטרול יוכל לעבור במחזור הדם הוא ארוז במעטה חלבוני הקרוי ליפופרוטאין (Lipoprotein).

אנו מבחינים בשני סוגי ליפופרוטאינים הנושאים את הכולסטרול בדם: LDL, HDL
 High-density lipoprotein - HDL הוא סוג של כולסטרול שיכול להגן מפני מחלת לב (כולסטרול טוב).
Low-density lipoprotein - LDL הוא סוג מזיק של כולסטרול שמצטבר על דפנות העורקים ומעלה את הסיכוי למחלת לב (כולסטרול רע).
 
Triglycerides (טריגליצרידים) הם שומנים בדם שעלולים להעלות את הסיכון למחלת לב.

הוסף סיבים תזונתיים לתפריט

עבור למוצרים מדגן מלא: לחם ומאפים מקמח מלא, דגני בוקר המכילים סיבים ואורז מלא.

אכול יותר ירקות -- טריים ומבושלים. במקום לשתות מיצי פירות, אכול את הפירות שלמים.

הכלל בתפריט מזונות מרובי סיבים כמו סובין, שעורה, אורז חום, שעועית לבנה ואדומה, שיבולת שועל, אפונה ועדשים.

מהם סיבים תזונתיים?

הסיבים הם החלק של צמח המאכל שגופך אינו יכול לעכל.
הסיבים משחררים עצירות, מורידים רמת כולסטרול בדם ומאיטים
 את עיכול הפחמימות.

המעט בנתרן

המעט בהוספת מלח בבישול, ונסה לא להוסיף מלח למאכלים שעל השולחן.

המעט במזונות מרובי מלח כמו מרקי קופסה, כרוב כבוש, מלפפונים חמוצים, ונקניקיות. מאכלים שטעמם מלוח - כנראה שמכילים מלח רב.

אכול פחות "מאכלים נוחים" ונסה להימנע ממסעדות מזון מהיר. בדרך כלל מאכלים אלה עמוסים בנתרן למרות שטעמם אינו תמיד מלוח.


המעט בסוכר

המעט בשימוש בסוכר שולחני. אם אתה רגיל להמתיק מאכלים או שתייה, החלף לממתיק מלאכותי ללא קלוריות כמו סכרין או אספרטיים.

המעט בצריכת דבש, סירופ, ריבה, ג'לי, סוכריות למיניהן, מאפים מתוקים וממתקים. במקום מיץ פירות, העדף את הפרי בשלמותו.

המנע משתייה מתוקה. פחית של 330מ"ל של קולה מכילה כ-9 כפיות סוכר. שתה משקאות דיאטטיים.


רשימות תחליפים

הדיאטנית שלך יכולה להשתמש ברשימות תחליפים כדי לעזור לך לתכנן את את הארוחות והחטיפים. רשימות תחליפים הן קבוצות מאכלים המכילים בערך את אותם הרכבים של פחמימות, חלבונים, שומנים וקלוריות. יש שש רשימות תחליפים:  

תחליפי הלחם 1.
תחליפי הבשר 2.
תחליפי הירקות 3.
תחליפי הפירות 4.
תחליפי החלב 5.
תחליפי השומן 6.

עבור תזונה מלאה, אתה צריך לאכול מכל שש הרשימות. המאכלים שברשימות הם מאכלים מוכרים מהיום יום.

רשימות התחליפים מהוות את הבסיס לשיטת תכנון הארוחות. השיטה תוכננה עבור אנשים עם סוכרת ואחרים החייבים לאכול לפי דיאטה אך היא מכילה עקרונות תזונה בריאה הטובים לכל אחד.


רשימות תחליפים ומזונות

הטבלה להלן מראה את כמויות הפחמימות, חלבונים, שומנים, וקלוריות בכל קבוצת תחליף.    

קלוריות

שומן
(גרם)

חלבונים
(גרם)

פחמימות
(גרם)

 

80

עקבות

3

15

לחם

55
75
100

3
5
8

7
7
7

--
--
--

רזה
שומן בינוני
 שומן רב

בשר

25

--

2

5

ירקות

60

--

--

15

פירות

90
120
150

עקבות
5
8

8
8
8

12
12
12

רזה
דל שומן
שומן מלא

חלב

45

5

--

--

שומן

המנות בכל קבוצת תחליפים מתוכננות כך שכל פריט מהרשימה יכיל את אותה הכמות של פחמימות, חלבונים, שומנים, וקלוריות.

אם יש לך מאכל אהוב שאינו מופיע באף רשימה, התייעץ עם הדיאטנית שלך. בוודאי תוכל לכלול מאכל זה בתוכנית הארוחות שלך, לפחות מדי פעם.


תוכנית הארוחות שלי לפי תחליפים

כדאי להיעזר בטבלה כפי שמופיעה כאן על מנת לתכנן את הארוחות. זה עוזר לשליטה
בסוכרת ויש בה את המאכלים האהובים עליך.


 תוכנית הארוחות שלי

קלוריות
 _______

שומן
______
 גרם

חלבונים
 ______ גרם

פחמימות
 ______ גרם

6
שומן

5
חלב

4
פירות

3
ירקות

2
בשר

1
לחם

 
           

בוקר

           

חטיף

           

צהריים

           

חטיף

           

ערב

           

חטיף


לחם -ותחליפיו

 

בחר את הלחם ותחליפיו מרשימה זו. כל פריט ברשימה מכיל כ-80 קלוריות. אם אתה רוצה תחליף שאינו ברשימה, הכלל הוא:
1/2 ספל של דגנים או פסטה הוא מנה אחת.
כ-30 גרם של מוצר לחם הם מנה אחת.

הדיאטנית תעזור לך לדייק יותר.


דגנים / פסטה

1/3 ספל
1/2 ספל
1/2 ספל
1
1/2כפית
1/2 ספל
1/2 ספל
1/2 ספל
3/4 ספל
3 כפיות

סובין מרוכז
פתיתי דגנים
דגנים מבושלים
קמח תירס יבש
שיבולת שועל מבושלת
פסטה מבושלת
אורז מבושל (לבן או חום)
דגנים לא ממותקים
נבט חיטה


עדשים/אפונה/שעועית יבשים

 1/3 ספל (מבושל)
 2/3 כוס (מבושל)

עדשים, שעועית לבנה ואדומה, אפונה
גרגירי חומוס, פול


ירקות המכילים עמילן

1/2 ספל
1
1/2 ספל
1/2 ספל
1 קטן (90גרם)
1/2 ספל
3/4 ספל
1/3 ספל

תירס 1/2 ספל גרגירים
תירס 20ס"מ קלח
שעועית לימה 1/2 ספל
אפונה ירוקה קפואה 1/2 ספל
תפוח אדמה קטן אפוי
מחית תפוח אדמה (פירה) 1/2 ספל
דלעת חורף 3/4 ספל
תפוח אדמה מתוק, בטטה 1/3 ספל


לחם

1/2 (30גרם)
1 ספל
1/2
1/2 (30גרם)
1/3
1 (30גרם)
1 פרוסה (30גרם)
1 פרוסה (30גרם)
1 פרוסה (30גרם)
1 פרוסה (30גרם) 

1/2 בייגלה (30גרם)
קרוטונים דל שומן
לחמנייה מתוקה קטנה
לחמניית המבורגר
פיתה רגילה
לחמנייה קטנה
לחם רגיל
לחם שיפון, פומפרניקל
לחם לבן
לחם מחיטה מלאה


בשר

תחליפי הבשר מחולקים לבשר רזה, בשר עם כמויות שומן בינוניות וכמויות שומן גבוהות. כל פריט מהווה מנת בשר אחת (בדרך כלל כ30 גרם בשר) ומכיל בין 3 ל8 גרם שומן ובין 55 ל100 קלוריות.

העדף בשר רזה, או שמן בינוני, עוף, דגים ותחליפי בשר. אתה יכול להוריד את הסיכון של מחלת לב על ידי הורדת כמויות השומן שאתה אוכל. הגבל את עצמך לשלוש מנות בשבוע מתוך רשימת הבשרים בעלי השומן הגבוה, כיוון שהם מכילים כמות גבוהה של שומן רווי, כולסטרול וקלוריות.

זכור שהבשר ותחליפיו אינם מכילים כלל סיבים תזונתיים.

טיפים להורדת כמות השומן:

העדף צליה, אפיה ובילול הבשר על פני טיגון בשמן. השתמש במחבת טפלון או בתרסיס מונע הדבקה למחבת. 1.
אל תוסיף קמח, פירורי לחם או תערובות ציפוי בזמן הכנת הבשר. 2.
הסר שומן נראה לעין לפני הבישול ואחריו. 3.
שקול את הבשר לאחר הסרת העצמות והשומן, ולאחר הבישול. 90 גרם של בשר מבושל שווים ל120 גרם של בשר חי. להלן דוגמאות של תחליפים: 4.
 
60 גרם בשר (2 מנות בשר)
= רגל או ירך עוף
= 1/4 קופסת גבינת קוטג' 5% או 1/2 כוס טונה (במים)
90 גרם בשר (3 מנות בשר)
= המבורגר קטן
= 1/2 חזה עוף
= דג פילה לא מצופה
= כל בשר מבושל בערך בגודל של חפיסת קלפים

בשר רזה ותחליפיו

30 גרם

סטייק - אומצות בשר ורד, בשר מותניים, או צלע, חלקים אחוריים.

בקר

30 גרם

כל החלקים רזים

בשר
עגל

30 גרם

בשר תרנגולות, תרנגול הודו (ללא עור)

עוף

30 גרם
1/4 ספל
30 גרם
2 בינוניים

כל סוגי הדגים (חי או קפוא)
טונה (במים)
דג מלוח (ללא שמן)
סרדינים

דגים

1/2קופסא
2 כפות

גבינות עד 3%'
גבינת פרמזן מגורדת

גבינות

3 חלבונים
1/4 ספל

חלבון ביצה
תחליפי ביצה (פחות מ180 קלוריות ל100 גרם.)

אחרים


בשר (ריכוז שומן בינוני) ותחליפיו


30 גרם

רוב מוצרי בשר בקר: בשר צלוי
(צלעות, עורף, חלקים אחוריים), סטייק, קלופס.

בקר

30 גרם

רוב מוצרי בשר כבש: נתחים, רגל, צלוי

כבש

30 גרם

עוף: בשר תרנגולת (עם עור), אווז (לאחר הורדת שומן,
בשר הודו טחון

עוף

1/4 ספל

טונה בשמן, סלמון

דגים


1/4 ספל
30 גרם
1/4 קופסא

גבינות רזות או חצי רזות:
ריקוטה
מוצרלה
גבינות 5% שומן (קוטג', גבינה לבנה)

גבינות

1
1/4 ספל
120 גרם
30 גרם

ביצים (כולסטרול גבוה. הגבל ל3 בשבוע)
תחליפי ביצה (180-260 קלוריות ל100 גרם)
טופו
כבד, לב, כליות, לבלב (כולם עם כולסטרול גבוה)

אחרים


בשר (ריכוז שומן גבוה) ותחליפיו

המעט ככל האפשר באכילה מקבוצה זו

30 גרם

צלעות

בקר

30 גרם

דגים מטוגנים (כל הסוגים)

דגים

30 גרם

גבינות קשות, מעל 9% שומן

גבינות

30 גרם
30 גרם
30 גרם

נקניקים
נקניקיות
נקניקיות מעושנות

אחרים

 


ירקות

מנה מכילה ½ ספל של ירקות מבושלים או ספל של ירקות
טריים. מנת תחליף מכילה כ25 קלוריות ו 2-3 גרם של
סיבים תזונתיים. ראה את רשימת הלחם ותחליפיו לגבי ירקות המכילים פחמימות
(תירס, אפונה, ותפוחי אדמה). ראה את רשימת המאכלים החופשיים עבור ירקות
שניתן לאכול באופן חופשי

הירקות מהווים מקור חשוב של ויטמינים ומינרלים. ירקות טריים ומוקפאים מכילים
יותר ויטמינים מירקות בקופסה, ומכילים פחות מלח. שטיפת הירקות שבקופסה
מסירה הרבה מכמות המלח.


במיה
בצל
אפונה
פלפל ירוק
כרוב כבוש
תרד מבושל
דלעת
עגבנייה גדולה
מיץ עגבניות
לפת
ערמונים
קישוא מבושל

1/2 ארטישוק בינוני
אספרגוס
שעועית ירוקה
פול
סלק
ברוקולי
כרוב ניצנים
כרוב מבושל
כרובית
חציל
לפת
קולרבי
כרישה
פטריות מבושלות


פירות

כל פריט ברשימה מכיל כ60 קלוריות. פרי טרי, מיובש, או מוקפא מכיל 2 גרם סיבים תזונתיים. במיץ פירות יש מעט מאד סיבים תזונתיים. פרי שלם משביע יותר ממיץ פירות, לכן עדיף לאכול פירות שלמים במטרהלהוריד שמשקלך. אכול את הפירות ללא תוספת סוכר.


פירות טריים, קפואים ומשומרים


1 תפוח
1/2 ספל
4 משמשים
8 חצאים
1/2 בננה
3/4 ספל
1/3 מלון
1 ספל

תפוח בינוני
רסק תפוחים (ללא תוספת סוכר)
משמש
משמש משומר (ללא תוספת סוכר)
בננה 25 ס"מ
אוכמניות
מלון בינוני
מלון - קוביות

12 דובדבנים
½ ספל
2 תאנים
1/2 ספל
1/2 אשכולית
3/4 ספל
15 ענבים
1 קיווי

דובדבנים גדולים
דובדבנים משומרים
תאנים
קוקטיל פירות (ללא תוספת סוכר)
אשכולית בינונית
פלחי אשכולית
ענבים קטנים
קיווי (גדול)

3/4 ספל
1/2 מנגו
1 נקטרינה
1 תפוז
1 ספל
1 אפרסק או 3/4 ספל
2חצאים או 1/2 ספל
1/2 גדול או 1 קטן

פלחי מנדרינה
מנגו קטן
נקטרינה קטנה
תפוז - קוטר 6 ס"מ
פפיה
אפרסק - קוטר 7 ס"מ
אפרסקים משומרים (ללא תוספת סוכר)
אגס

2 חצאים או 1/2 ספל
2 אפרסמונים
3/4 ספל
1/3 ספל
2 שזיפים
1/2 רימון
1 ספל
1
1/4ספל
1
1/4ספל

אגסים משומרים (ללא תוספת סוכר)
אפרסמון בינוני
אננס
אננס משומר
שזיף - קוטר 5 ס"מ
רימון
פטל
תות שדה שלם
אבטיח - קוביות


פירות יבשים


4 טבעות
7 חצאים
2
1/2 קטנים, או אחד גדול
1
1/2
3 בינוניים
2 כפות

תפוחים
משמש
תמר
תאנים
שזיפים
צימוקים


מיצי פירות


1/2 ספל
1/3 ספל
1/2 ספל
1/3 ספל
1/2 ספל
1/2 ספל
1/3 ספל

מיץ תפוחים, סיידר
מיץ אוכמניות
מיץ אשכוליות
מיץ ענבים
מיץ תפוזים
מיץ אננס
מיץ שזיפים


חלב ומוצריו

כל פריט ברשימות מכיל בין כמות אפסית של שומן עד ל 8 גרם ובין 90 ל 150 קלוריות. כמות השומן נמדדת באחוזים.

פריטים ברשימת חלב-מלא מכילים הרבה יותר שומן מאלה שברשימת חלב רזה. הגבל בחירותיך מרשימת מוצרי חלב מלא ככל האפשר.

החלב הוא המקור העיקרי לסידן, הדרוש לגדילה והתחדשות העצמות. יוגורט מהווה גם כן מקור טוב לסידן. ליוגורט ולמוצרי חלב יש אחוזי שומן שונים. קרא את התוויות שעל גבי המוצרים על מנת לדעת את כמות השומן והקלוריות שבהם.

ניתן להוסיף חלב לדגנים ולמאכלים אחרים. הוסף טעם ליוגורט בעזרת הוספת פלחים או קוביות של פירות לפי רשימת הפירות.


חלב רזה ומוצריו

1 ספל
1/2 ספל
240 גרם

חלב 1/2% או 1%
חלב רזה מאודה
יוגורט רגיל


חלב דל שומן

1 ספל
גביע 

חלב 2%
יוגורט עד 1.5% שומן


חלב מלא


1 ספל
גביע

חלב 3%
יוגורט 3%


שומן

כל פריט מכיל כ 45 קלוריות.

כל השומנים הם מרובי קלוריות, לכן בדוק אותם בזהירות, ושנה את צריכת השומן שלך לשומנים לא רוויים במקום רוויים. תכולת הנתרן בפריטים אלה שונה מפריט לפריט.
בדוק בתוויות שעל גבי המוצרים.

שומנים לא רויים


1/8 בינוני
1 כפית
1 כף
1 כפית
1 כף

אבוקדו
מרגרינה
מרגרינה דיאטטית
מיונז
מיונז דיאטטי


6 שלמים
1 כף
2 שלמים
20 קטנים או 10 גדולים
2 גדולים
1 כף
2 כפות
2 כפות

אגוזים וגרעינים:
שקדים קלויים
תולענה - קלוי
פקאן
בוטנים
אגוזי מלך
אגוזים אחרים
גרעיני חמנייה (ללא קליפות)
גרעינים לבנים

1 כפית
5 גדולים או 10 קטנים
1 כף
2 כפות

שמן (תירס, כותנה, חריע, סויה, זית, אגוזים)
זיתים
רוטב מוכן לסלט
רטבים דיאטטיים לסלט

(2 כפיות של רוטב דיאטטי לסלט הן מזון חופשי)


שומנים רוויים


1 כפית
2 כפות
2 כפות
4 כפיות
2 כפות
2 כפות
1 כף
1כף

חמאה
אגוז קוקוס (טחון)
מלבין קפה נוזלי
אבקת מלבין קפה
שמנת (קלה, לקפה)
שמנת חמוצה
שמנת מתוקה
גבינת שמנת


מאכלים חופשיים

מאכלים ושתייה חופשיים מכילים פחות מ 20 קלוריות למנה. אתה יכול לאכול כמה
שאתה רוצה מהפריטים שלא מצוין לגביהם גודל מנה. אתה יכול לאכול 2 או 3 מנות
מהפריטים שלגביהם רשומה גודל מנה. פזר את המנות על פני שעות היום.


מרק צח או מרק בשר ללא שומן
מרק צח דל נתרן
משקאות מוגזים ללא סוכר
סודה
קקאו לא ממותק - 1 כפית
קפה, תה

משקאות

כל הסוגים

תרסיסים
נגד הדבקה
(למחבתות)

אוכמניות לא ממותקות - 1/2 ספל

פירות

כרוב
סלרי
כרוב סיני
מלפון
בצל ירוק
פלפל חריף
פטריות
צנון
קישוא

ירקות
טריים -
1 ספל

ציקוריה
עולש
חסה
תרד

עלים
ירוקים
לסלט

סוכריות ללא סוכר (עד 3 סוכריות)
ג'לי ללא סוכר
מסטיק ללא סוכר (עד 3 מסטיקים)
ריבה/ג'לי ללא סוכר (2-1 כפות)
ממתיקים מלאכותיים: סכרין, אספרטיים ועוד

תחליפי
ממתיקים

קטשופ (1 כף)
חזרת
חרדל
מלפפונים חמוצים
רטבים דיאטטיים לסלט 2( כפות)
חומץ

רטבים


תבלינים

התיבול מוסיף מאד לטעם האוכל. קרא את התוויות שעל גבי המוצרים ובחר את אלה
שאינם מכילים נתרן או מלח.


מיץ לימון
לימונית
מיץ לימונית
מנטה
אבקת בצל
אורגנו
פפריקה
פלפל
פימנטו
רוטב סויה
רוטב סויה דל נתרן "לייט"
יין, לבישול (1/4 ספל)
רוטב וורסטרשייר

בזיליקום
גרעיני סלרי
קינמון
פלפל אדום
קרי
תמציות טעם (וניל, שקדים, אגוזים,
מנטה, חמאה, לימון וכו')
שום
אבקת שום
עשבי תבלין
רוטב פלפל אדום
לימון


צירופי מאכלים

רוב המאכלים שלנו הם למעשה תערובת מנות שאינן מתאימים לאף רשימה. לפעמים זה קשה לדעת את המרכיבים של תבשיל כלשהו או דבר מאפה. רשימה זאת תעזור לך להתאים מאכלים מעורבים לתוכנית התזונה שלך. יש לך תמיד את האפשרות לשאול ולהתייעץ עם הדיאטנית שלך לגבי המאכלים שתרצה לאכול.


תחליף

מנה

צירופי מאכלים

2 מנות לחם
2 מנות בשר (שומן בינוני)
1 שומן

פרוסה(240 גרם)

פשטידה ביתית

2 מנות לחם
1 מנת בשר (שומן בינוני)
1 שומן

1/4 פיצה בקוטר 40 ס"מ

פיצת גבינה (קרום דק)

2 מנות לחם
1 מנת בשר (שומן בינוני)
2 שומן

1 ספל מבושל (240 גרם)

מקרוני עם גבינה

1 מנת לחם
1 ירקות
1 בשר רזה

1 ספל (240 גרם)

מרק שעועית

1 מנת לחם
1 שומן

1 ספל (240 גרם)

מרק מוקרם

1 מנת לחם

1 ספל (240 גרם)

מרק ירקות או מרק בשר

1 מנת לחם
1 מנת בשר (שומן בינוני)
1 שומן

1 ספל מבושל (240 גרם)

ספגטי עם כדורי בשר

1 מנת לחם

1/2 ספל

פודינג ללא סוכר

(עשוי עם חלב רזה)

2 מנות לחם
2 מנות בשר רזה

1 ספל

קטניות כתחליף לבשר:
שעועית יבשה, אפונה,
עדשים


מאכלים מזדמנים

המאכלים ברשימה זו יכולים להיכלל בתוכנית הארוחות שלך למרות היותם מכילים סוכר ושומן. גודל המנות הוא קטן מפני שהפריטים ברשימה מכילים פחמימות בכמות גבוהה. בדוק עם הדיאטנית שלך כמה ומתי אתה יכול לאכול מאכלים אלה.

תחליף

גודל מנה

מאכלים מיוחדים

2 לחם
2 שומן

1/12 מעוגת רבוע של 7.5 ס"מ

עוגה (ללא זיגוג)

2 לחם
2 שומן

2 עוגיות 4.5 ס"מ

עוגיות

1 לחם

1/2 ספל

פרוזן יוגורט עם פירות

1 לחם
1 שומן

1/4 ספל

גרנולה

1 לחם
1 שומן

1 קטן

חטיף גרנולה

1 לחם
2 שומן

1/2 ספל

גלידה (כל הטעמים)

1 לחם
1 שומן

1/2 ספל

מילקשיק

1 לחם

1/4 ספל

שרבט

1 לחם
1 שומן

6 קטנים

ופלים וניל


טיפים מיוחדים

להלן מספר עצות שיעזרו לך לנהל את ארוחותיך:
  

בצע שינויים בהדרגה. אל תנסה לעשות הכל בבת אחת. ייתכן וזה יימשך יותר זמן, אך השינויים שתבצע יישארו קבועים.
קבע יעדים מציאותיים וקצרי טווח. אם מטרתך היא לרדת במשקל, נסה להוריד ק"ג בשבועיים לא 10 בשבוע. 
תגמל את עצמך. כאשר השגת מטרה מסוימת, הזמן עצמך לסרט, קנה חולצה חדשה וכו'.
מדוד את האוכל. שים לב לכמויות ולמד להעריך את הכמויות כאשר אתה אוכל בחוץ. מדידת כל המאכלים שאתה אוכל במשך שבוע-שבועיים תעזור לך להעריך את המאכלים שבחוץ. מדוד נוזלים בספל מדידה. יש מאכלים מוצקים כגון פירות משומרים שאתה יכול למדוד בספל. השתמש בכף מדידה לכמויות קטנות כמו שמן, רטבים וחמאה. אתה יכול להשתמש במשקל כדי למדוד כמעט כל דבר, במיוחד בשר עוף ודגים.
מדוד את כל המאכלים לאחר בישול. מספר מאכלים מאבדים ממשקלם לאחר הבישול. זה נכון לגבי כמעט כל סוגי הבשר. דברי מאפה תופחים בדרך כלל בזמן האפייה כך שכמות קטנה של קמח יכולה להיות כמות גדולה של אוכל לאחר אפייה. הטבלה להלן ממחישה את השינויים:

לאחר
בישול/אפיה

לפני
בישול/אפיה

 


1/2
ספל
1/3
ספל
1/2
ספל
1/2
ספל
1/2
ספל
1/3
ספל
1/3
ספל
1/3
ספל


3
כפות.
3
כפות..
1/4
ספל
1/3
ספל
1/4
ספל
3
כפות.
3
כפות.
2
כפות.

תחליפי לחם
שבולת שועל
אורז
ספגטי
אטריות
מקרונים
שעועית יבשה
אפונה יבשה
עדשים



90
גרם
30
גרם
90
גרם



120
גרם
רגל
חצי חזה

בשר
המבורגר
עוף

 

קרא את תוויות המוצרים. זכור, ההגדרה "דיאטטי" אינה אומרת שזה מתאים לסוכרתי. אולי יש בזה פחות מלח, פחות שומן או פחות סוכר, אך אוכל לאדם עם סוכרת אינו בהכרח ללא סוכר או ללא קלוריות. אתה יכול לאכול מאכלים המכילים עד ל 20 קלוריות למנה כמאכלים חופשיים שלוש פעמים ביום.
הכר את הממתיקים. קיימים שתי סוגי ממתיקים: אלה המכילים קלוריות ואלה שלא. הממתיקים המכילים קלוריות כמו פרוקטוז, סורביטול ומנטינול יכולים לגרום להתכווצויות ושלשולים אם משתמשים בהם בכמויות גדולות. כמו כן, הקלוריות מצטברות. הממתיקים ללא קלוריות מכילים סכרין, אצסופם K, סוכרלוז, ציקלמט ואספרטיים. ניתן להשתמש בהם במתינות, על פי ההגבלות המצויינות על האריזה.

עצות נוספות

סוכריות דיאטטיות יכולות לספק את תאוותך למתיקות אך אל תעבור את הכמות של 3 סוכריות (בדרך כלל 3 קלוריות לאחת) ביום. שוקולדים ללא סוכר מכילים בדרך כלל יותר שומן וקלוריות בשומן, סורביטול ומוצקי חלב. הטוב ביותר הוא להימנע מהם.

להלן כללים נוספים שיעזרו לך לשמור סוכרת סוג 1 בשליטה:  

אם כבר הזרקת אינסולין וארוחה מתאחרת, ייתכן ותצטרך למנוע תגובת אינסולין בעזרת סוכר מהיר (ראה פרק 9 ). אולי גם תאכל חטיף קטן כל שהוא.
אם אתה מתכנן ארוחת ערב מאוחרת, אכול את ארוחת הלילה שלך שלך בשעת ארוחת הערב הרגילה. ולאחר מכן, אכול את ארוחת הערב המאוחרת. אל תאכל ארוחת לילה נוספת.
אם אתה רוצה לאכול אוכל נוסף, התאם זאת בעזרת פעילות גופנית או אינסולין שיכסה את כמות האוכל הנוספת התורמת להעלאת רמת הסוכר בדם.

אלכוהול

אלכוהול עלול לגרום לבעיות בשליטה על הסוכרת. הוא יכול להוריד את רמת הסוכר שלך על ידי עצירת שחרור גליקוגן (גלוקוז מאוחסן), וגרימת ירידה חדה בסוכר בדם. לעולם אל תשתה כאשר האינסולין בשיא פעילותו (ראה פרק 8 ). אם יש לך ריח אלכוהול מהפה, אנשים יכולים לחשוב שאתה השתכרת כאשר למעשה את במצב של תגובת אינסולין.

 שתה אלכוהול רק עם אוכל וחטיפים ובכמויות מתונות.

בקש מהאחות או הרופא שלך ייעוץ לגבי הימנעות מאלכוהול כאשר הסוכרת שלך אינה בשליטה טובה. אם אתה בדיאטה להורדת משקל, זכור שאלכוהול תורם 7 קלוריות לגרם ולמעשה הוא גם מעורר את התיאבון.

לאלכוהול השפעה מרדימה שפוגעת בשליטה עצמית ובכושר שיפוט שאתה זקוק להם עבור שליטה בסוכרת. הגבל את השתייה לאירועים מיוחדים. הבחירה הבטוחה יותר היא שתייה ללא אלכוהול (מים מינרלים, סודה עם לימון, משקאות דיאטטיים וכו').

תחליפי אלכוהול

גופך מעכל את האלכוהול כמו שומן.
כוס וויסקי עם מים או סודה מכילה כ 135 קלוריות.
החסר מנת שומן אחת עבור כל 45 קלוריות ממשקאות אלכהוליים.

אזהרה: אל תחסיר מארוחותיך הרגילות על מנת לאזן את כמות הקלוריות מאלכוהול.  

אתה עלול לקבל תגובת אינסולין קשה.


רשימת תחליפים עבור משקאות אלכוהוליים


אומדן קלוריות

תחליף

המשקה

80 - 96
100 - 120

2-3 שומן

ג'ין, רום, סקוטש, וודקה,
וויסקי 45cc

70

2 שומן

יין יבש (לא ממותק) 120cc

90

2 שומן 1/2
פירות

משקה בירה (דל קלוריות)
360cc

160

1 לחם, 2
שומן

בירה 360cc 4.5%

170

1/2 לחם, 3
שומן

מנהטן 100cc

135

3 שומן

מרטיני 100cc

125

1/2 לחם, 2
שומן

שרי יבש 90cc


אוכלים בחוץ

שמירה על תוכנית התזונה שלך אינה אומרת שאינך יכול לאכול במסעדות או אצל חברים. אך אתה צריך לנקוט באמצעי זהירות:
  

שמור את תוכנית הארוחות שלך אתך עד שתדע אותה.
הזמן מאכלים פשוטים ומוכרים. הימנע מתבשילים שאינך יודע תכולתם, מאכלים מטוגנים, מרקים מוקרמים, רטבים, מילויים, בשרים מצופים בפירורי לחם, וקינוחים.
הזמן מאכלים שבתפריט. שאל את המלצר לגבי מאכלים שאינך מכיר.
מדוד מאכלים בביתך כך שתוכל לבצע הערכה של המנות שאתה אוכל בחוץ. המנות שבמסעדות הן בדרך כלל נדיבות. חלוק מנותיך או קח חלק לביתך.
טלפן מראש כדי לקבל מידע על ההצעות שבתפריט כך שתוכל לתכנן את ארוחתך. זה נכון לגבי מסעדות והן לגבי חברים. אל תחשוש מלהסביר את צרכיך. בדרך כלל אנשים ישתפו פעולה ויבינו את צרכיך.
לעולם אל תאכל מאכלים בלתי רצויים רק על מנת להשביע את רצון המארח. בריאותך חשובה יותר.
נסה לאכול בתוך טווח שעה של שעת הארוחה שלך. אם הארוחה מתאחרת, בקש קרקרים או מקלות ביגלה בינתיים.
החזק אתך תמיד סוכר מהיר (ראה פרק 8 ).

מסעדות מזון מהיר

קשה לענות על צורכי תזונה ואיזון טוב עם ארוחות מזון מהיר. ארוחות אלה בדרך כלל, כוללות מעט סיבים תזונתיים, ותכולת הויטמינים והמינרלים שבהם משתנה.  

בדרך כלל חסרים בתפריטי מזון מהיר ירקות, פירות, לחם מלא ומוצרי חלב.
זכור, משקה פירות כל שהוא אינו מיץ פירות.
כמו כן, בדרך כלל ארוחות אלה מכילות כמויות גבוהות של נתרן, שומנים רויים וכולסטרול.

אם אתה חייב לאכול מזון מהיר, בחר בפריטים עם כמות שומן נמוכה. בקש מהדיאטנית שלך הדרכה לגבי פריטי מזון מהיר - תכולתם ותחליפיהם.


פעילות גופנית ומזון

המזון מהווה שיקול חשוב עבור סוכרתיים סוג 1 המבצעים פעילות גופנית. נושאים אלה מפורטים בפרק 7 הכולל גם טבלה של תחליפי מזון עבור התעמלות


דוגמה לדיאטה של 1500 קלוריות של ADA

דיאטה זו הינה מעוטת קלוריות יחסית (מתאימה לילד סוכרתי) ומהווה רק דוגמה.
הדיאטנית שלך יכולה לעזור לך לבנות תוכנית דיאטה דומה לזו בהתחשב בצרכיך
הקלוריים, גובה, משקל, גיל ורמת פעילות.


1 פרי
2
לחם
1
שומן
1
חלב
*
אוכל חופשי

ארוחת בוקר

1 בשר
2
לחם
1
ירק
1
פרי
1
שומן
*
אוכל חופשי

ארוחת צהריים

1 פרי

חטיף אחר
הצהריים

2 בשר
2
לחם
1
ירק
1
פרי
2
שומן
*
אוכל חופשי

ארוחת ערב

1 לחם
1
חלב
1
פרי

חטיף ערב


ראה גם:
תזונה בסוכרת - עקרונות והמלצות

הטיפול בסוכרת הוא מאמץ קבוצתי שלך, הרופא שלך והצוות במרפאתך. מדריך זה אינו יכול וגם לא תוכנן כתחליף למאמץ קבוצתי זה.
בין רוב צוותי הטיפול קיימת הסכמה לגבי העקרונות הכלליים בנושא, אם כי יכולים להיות ביניהם הבדלים בפרטים.
יכולות להיות יותר מגישה אחת "נכונה" לנושא מסוים בטיפול בסוכרת. שמור תמיד על קשר עם צוות הטיפול שלך והבא לתשומת ליבם כל שאלה שיש לך בקשר לנושאים המובאים במדריך זה.
כל הזכויות שמורות
תרגום עדכון ועיבוד ע"י
מתוקים - אתר סוכרת 2012
Copyright 1995-1999 Ruth E. Lundstrom, R.N. and Aldo A. Rossini, M.D. All rights reserved.
The Healing Handbook for Persons with Diabetes has been online since July 1, 1995.

[ תוכן-הענייניםמילון מונחים | הפרק הקודם | הפרק הבא ]



הודעה על סיום פעילות האתר 3.2.2013 

קישורים לא ממומנים

האם ויטמין פשוט המחולק בחינם יכול למנוע סוכרת, קרא עוד ...

האם הסיבוכים חומקים לנו מתחת לרדאר?

"אנשים מתוקים לחיים ארוכים" אם בריאותך חשובה לך כדאי שספר זה ישכון בביתך



מתוקים - סוכרת
בשבילכם מ-1999
| טיפים | חברים | תזונה | פורום סוכרת | מדריך | ספרונים | חיפוש | מאמרים | וידאו |
| המדור של פרומקין | כאן ד"ר קנטר | שניידר - דפי מידע | קישורים | כלים | מה חדש? | מוצרים |

| תנאי שימוש | אודות |  |